top of page

Pour Over (3): Lacná výberová káva na domáce pitie

Updated: Jan 6, 2022

Anglický termín "pour over" sa u nás používa ako označenie pre prekvapkávanú kávu.



Zalievaná káva, pour over, chemex, hario, filter

Všetko sú to takmer synonymá. Vo svete sa tento druh prípravy kávy označuje anglickým výrazom POUR OVER, čo sa dá preložiť ako zalievaná káva. Zalievanú si ale našinec predstaví ako „turka“. Rozdiel medzi pour over a turkom je v tom, že v tureckej káve zostanú pomleté zrná po celý čas ponorené v nápoji. Pri pour over voda cez pomleté zrná kávy pretečie a vo výslednom nápoji už nie sú. Na oddelenie pomletých zŕn od nápoja potrebujeme Filter a preto sa takto tento spôsob prípravy často označuje.



Extravagantná príprava cez Chemex


  1. Vložiť filter do chemexu. 3 preloženia na stranu lemu a jedna vrstva na odvrátenú stranu.

  2. Prepláchnuť prázdny filter horúcou vodou. Vodu vyliať (odstráni sa možná papierová príchuť).

  3. Nasypať kávu do filtra pomletú na hrubšie ako espresso. S hrúbkou treba experimentovať: ak preteká voda prirýchlo, tak pomlieť na jemnejšie, ak pomaly, tak na hrubšie. Odporúčaný pomer je 1:17 – gram kávy na 17 gramov vody. Napr. na 3dcl 17.6 gramov kávy. Ak preferujete silnejšiu chuť pridajte kávu.

  4. Blooming – zalejeme kávu horúcou vodou (cca 90 stupňovou) len tak, aby sa práve ponorila (nie viac) a necháme ju 45 sekúnd kvitnúť. Káva začne uvoľňovať želané látky.

  5. Krúživými pohybmi zalejte kávu asi polovičným množstvom vody cieľového objemu. Ak chceme mať 3dcl, tak zalejeme asi 1.5dcl a počkáme kým pretečie.

  6. Keď časť vody pretečie, zalejeme druhou dávkou vody (ďalších 1.5 dcl).

  7. Počkáme, kým voda pretečie, filter s použitou kávou vyhodíme a podávame priamo z chemexu.


19 views1 comment
bottom of page