top of page

Ruža za cenu kávy na Farskej

Updated: Jan 23, 2022

Káva na Farskej ulici mala nečakanú dochuť. Baristka v kaviarni pracovala v deň nášho testu iba prvý deň. Nitrianska kofeínová bašta teda ponúkla niečo nečakané.


Krátko o kaviarni v Nitre

https://www.facebook.com/Caffeandbarbershop/ - (link na FB stránku) Budovička na kraji starého mesta, kde si môžete v pohodlí štýlovej kaviarne a Barber shopu užiť čas pre seba. V historickej Nitre, na rohu Farskej ulice, kde sa od pradávna pohybovali farári, ktorí sa vždy dobre o seba starali, chodili čistí, upravení, oholení, aby boli vzorom pre ľudí sa prebudila myšlienka nazvať priestor barbershopu presne podľa tejto symbolickej skutočnosti. Jednoducho Barber shop a cafe Farská. Autentická a originálna s dojmami luxusu.


ZDROJ:ARCHÍV FARSKÁCAFFEE

Priestory vo vnútri kaviarne FarskáCoffee

Líder medzi kaviarňami v Nitre ?


V rámci testovania sa zameriavame na prípravu osvedčenej klasiky a tým je espresso. V testoch sa obzeráme okrem kávy aj po priestoroch, lokácií, stolovaní. Pri káve sledujeme, značku, stupeň praženia, typ šálky v ktorej je naša čierna tekutina. Farbu cremy, chute kávy v troch fázach chladnutia a celkové vyznenie telíčka samotnej kaveje.


Farská nastavila vysokú latku hneď od úvodu...

Samotné priestory sú raritou v meste. Hudba si vyhrávala ako Opera v Sydney. Nábytok s výhľadom na staré mesto dotvárali atmosféru v štýle Talianska. Spolu s lokáciou priamo pod hradom, vás to všupne do iného storočia a vytrhne od kontextu v realite. Áno, takáto je Nitra v kombinácii s Farskou.


Dark roast Oro Coffee 100% arabica nesklamala. Báli sme sa zemitej a prepálenej chuti. Opak bol pravdou. Milimetríková oriešková crema s 30ml nápoja podávaná vo vintage šálke s okrúhlym dnom. Lyžičkou sme premiešali, neoblízali a ako správni gentlemani nechali na podšálke. "Zasvinená" podšálka totižto znamená bontón výchovu. Telo kávy bolo mohutnejšie. Crema bola horkejšia zrejme pôsobil oxid uhličitý. Dôležitým aspektom bola harmónia v tej šálke, horkosť bola len v dochuti. Prevažovala sladkosť ku ktorej dokonale pasovali citrusové tóny ako jemná acidita.


ZDROJ:ArchívOPTIMUM

Prvý deň v práci pre baristku z Ukrajiny

Modrooká usmiata blondína na nás urobila prvý dojem výborný. Farská zdvíhala latku. Niekto nemenovaný (dodnes nevieme kto) nám na ňu poskytol kontakt. Pikoška bola tá, že toto bol jej prvý deň v práci a espresso malo parametre. Druhý test už absolvovala v našej spoločnosti. Veľmi príjemný večer s touto slečnou podčiarkla debata o káve, kde sa nám podelila a svoje baristické skúsenosti. Ružu, ktorú dostala rozhodne nečakala. Rande na káve za cenu Farskej teda chybu nemalo. Kaviareň v Nitre na Farskej ulici rozhodne navštívte a možno natrafíte práve na túto krásnu čašníčku.



Na posedení s ružou


Vaše Optimum.

55 views0 comments
bottom of page